Η ΤΑΙΝΙΑ "VATEL" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

>> 5/11/08

Την ταινία VATEL (2001) δίνει την Κυριακή η Ελευθεροτυπία. Πρωταγωνιστούν η Ούμα Θέρμαν, ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ και ο Τιμ Ροθ. Σκηνοθέσία Ρόλαντ Τζόφι.

Γαλλία, 1671. Ο Λουδοβίκος 14ος βασιλεύει στις Βερσαλίες. Στα δυτικά της χώρας, όμως, μια επαρχία είναι κάθε άλλο παρά ευνοημένη και βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο Πρίγκιπας Ντε Κοντέ έχει καταστρώσει ένα σχέδιο προκειμένου να ξεχρεώσει την επαρχία του: καλεί τον Βασιλιά στο εξοχικό του κάστρο στο Σαντιγί, για ένα Σαββατοκύριακο θεάματος και διασκέδασης. Εάν κατορθώσει να κερδίσει την εύνοια του Βασιλιά, τα βασιλικά χρηματοκιβώτια θα ανοίξουν και η περιοχή του θα αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Το άλλο σχέδιο εντυπωσιασμού «κρέμεται» από έναν και μοναχικό άνδρα, ο οποίος είναι σε θέση να παρουσιάσει εξαιρετικά εδέσματα, θεαματική διασκέδαση, πλούσια διακόσμηση και ατμοσφαιρικά χλιδής, δηλαδή ότι αρέσει στον Βασιλιά. Ο άνθρωπος αυτός, ο «διευθυντής της ορχήστρας», είναι ο ταλαντούχος Φρανσουαά Βατέλ.

Το βάρος της ταινίας επικεντρώνεται στην αναπαράσταση της εποχής και στα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, αφήνοντας την ιστορία να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Βασικό ατού της ταινίας η ερμηνεία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ που δίνει συγκρατημένα και με άνεση τον Βατέλ, είδος «διευθυντή ορχήστρας» που ετοιμάζει, ενορχηστρώνει και επιβλέπει την όλη μεγαλοπρεπή τελετή.

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP