"ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ" ΚΑΙ "ΑΡΘΟΥΡ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΙΜΟΙ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

>> 15/11/08

Τις ταινίες ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ (DAS WUNDER VON BERN, 2003) και Ο ΑΡΘΟΥΡ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΙΜΟΪ (ARTHUR ET LES MINIMOYS, 2006) προσφέρει αύριο ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ

Καλοκαίρι 1954. Η Σοβιετική Ενωση στέλνει τους αιχμάλωτους πολέμου πίσω στην πατρίδα τους. Ανάμεσά τους είναι ο πατέρας ενός ήσυχου, 11χρονου αγοριού, που έχει ψύχωση με το ποδόσφαιρο, του Matthias. Ο μικρός μένει με τη μητέρα, τον αδελφό και την αδελφή του σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Γερμανίας. Το αγόρι έχει βρει το υποκατάστατο της πατρικής απουσίας στο πρόσωπο του γερμανού ποδοσφαιριστή Χέλμουτ Ραν, ο οποίος έχει «υιοθετήσει» τον πιτσιρικά ως μασκότ. Η επιστροφή του Ρίτσαρντ, του πραγματικού πατέρα του Ματίας, σκιάζει την κάποτε ευτυχισμένη οικογένεια: συντριμμένος από τα χρόνια αιχμαλωσίας, ο Ρίτσαρντ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί με τη ζωή στη μεταπολεμική Γερμανία και αποξενώνεται από την οικογένειά του.

Για τον Ρίτσαρντ, το ποδόσφαιρο είναι άχρηστο, το ίδιο και οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο που πρόκειται να διεξαχθούν στη Βέρνη, στην Ελβετία. Ο Ματίας, από την άλλη, ονειρεύεται να βρεθεί εκεί μαζί με το είδωλό του, που επιλέχθη στην εθνική ομάδα της Γερμανίας. Με το πάθος του και το αγωνιστικό του πνεύμα, ο μικρός Ματίας καταφέρνει να αναθερμάνει την αγάπη για ζωή στην καρδιά του πατέρα του. Ετσι, όταν αρχίζει ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα μικρό θαύμα αγάπης και γενναιοδωρίας ξεπερνά τα σύνορα και βοηθάει ένα άλλο θαύμα να συμβεί - τη νίκη του Helmut Rahn και της γερμανικής ομάδας, το θαύμα της Βέρνης.

Γερμανική ταινία σε σκηνοθεσία Sonke Wortmann, (μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Γερμανία).

ΑΡΘΟΥΡ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΙΜΟΙ

Ο 10χρονος Άρθουρ λατρεύει τις ιστορίες που του διηγείται η γιαγιά του κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο. Τα όνειρά του είναι γεμάτα από παράξενα σύμβολα και παραμυθένιες εικόνες, που ξεπηδούν από το μαγικό βιβλίο του παππού του, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν τέσσερα χρόνια! Ο Άρθουρ θα αποφασίσει να ακολουθήσει τα ίχνη του παππού του, να μπει στον κόσμο των Μινιμόι, να εξερευνήσει τη γη τους και να βρει τον αγαπημένο του παππού... Για να το κάνει αυτό όμως, πρέπει να πληρώσει ένα... πολύ μικρό τίμημα: να γίνει και ο ίδιος Μινιμόι!

Animation φαντασίας, ακούγονται οι φωνές των Madonna, David Bowie και τον μικρό Freddie Highmore, από το Charlie and the Chocolate Factory (2005), στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκηνοθετεί ο Λικ Μπεσόν στην, όπως δήλωσε, τελευταία σκηνοθετική του δουλειά.

Ανθρώποι και κινούμενα σχέδια τελευταίας τεχνολογίας, αλλά η προσπάθεια δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των δημιουργών της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα κακή ταινία.

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP