Η "ΜΑΥΡΗ ΝΤΑΛΙΑ" ΚΑΙ ΤΟ "VALIANT" ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

>> 25/10/08


ΜΑΥΡΗ ΝΤΑΛΙΑ (BLACK NTAHLIA, 2006 Σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα)

Η «Μαύρη Ντάλια» βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον Αμερικανό συγγραφέα Τζέιμς Ελρόι για το ομότιτλο «σκληρό» αστυνομικό μυθιστόρημά του (εκδόθηκε το 1987 και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγρα).

Τον Ιανουάριο του 1947 οι εφημερίδες του Λος Αντζελες ανακάλυψαν το θέμα της χρονιάς όταν βρέθηκε κατακρεουργημένο το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας, της στάρλετ Μπέτι Σορτ, σε μια αλάνα. Η αστυνομία δεν εξιχνίασε το έγκλημα και έκλεισε την υπόθεση αφήνοντας ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από τη «Μαύρη Ντάλια» - έτσι αποκαλούσαν τη νεαρή στάρλετ λόγω της συνήθειάς της να εμφανίζεται στα μπαρ της εποχής ντυμένη στα μαύρα και με ένα λουλούδι στα μαλλιά.

Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα κάνει μιά προσπάθεια να μεταφέρει στο πανί το κλίμα του βιβλίου και της εποχής αλλά το αποτέλεσμα κάπου δεν δικαιώνει το ίδιο αλλά και τη φήμη του.

Παρ΄όλα αυτά πρόκειται γιά καινούργια ταινία (2006) δεν έχει ξαναδωθεί από άλλο έντυπο και μέσα σε όλες τις υπόλοιπες ξεχωρίζει αισθητά. Άλλωστε Ντε Πάλμα είναι αυτός έστω και στα όχι και καλύτερα του.

ΒΑΛΙΑΝΤ ΤΟ ΓΕΝΝΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (VALIANT, 2005, Κινούμενα Σχέδια)

Κατά τη διάρκεια του ΒΑ Παγκοσμίου πολέμου λίγο πριν την απόβαση των σύμμαχων στη Νορμανδία, πέντε περιστέρια αποφασίζουν να βοηθήσουν το συμμαχικό τάγμα των ταχυδρομικών περιστεριών που κατά την διάρκεια του πολέμου μετέφεραν μηνύματα μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων περνώντας εύκολα μέσα από τις εχθρικές γραμμές.

Η ομάδα αποτελείται από δυο ετοιμοπόλεμα λεβέντικα περιστέρια τον Toughwood και τον Tailfeather, ένα μορφωμένο περιστέρι της ανώτερης τάξης τον Lofty, ένα περιστέρι των κατώτερων τάξεων αμφιβόλου ηθικής τον Bugsy και τον ήρωα μας το νεαρό περιστέρι Valiant.

Μετά από μια εξαντλητική εκπαίδευση τα πέντε περιστέρια θα αποσταλούν στο γαλλικό μέτωπο σε μια αποστολή ύψιστης σημασίας για τους σύμμαχους. Μέσα από ομηρικής μάχες με τα γεράκια του εχθρού ο Valiant θα γίνει ήρωας μεταφέροντας το μήνυμα και ταυτόχρονα θα αποκτήσει νέους φίλους που θα τον βοηθήσουν στην αποστολή του.

Συμπαθητική ταινία κινουμένων σχεδίων ειδικά γιά τα παιδιά που θα την δουν (και ακούσουν) μεταγλωτισμένη μιάς και οι ορίτζιναλ διάλογοι απευθύνονται στους φαν του βρετανικού σινεμά (και χιούμορ).

Και οι δύο ταινίες στην έκδοση των 4,25, ενώ στην απλή έκδοση με τα 2,00 ευρώ θα βρείτε μόνο το Valiant.

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP