"OPRIGINAL SIN" ΚΑΙ "AMEN" ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

>> 15/11/08

Τις ταινίες ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΜΑΡΤΙΑ (ORIGINAL SIN, 2001) και AMEN (2002) θα βρείτε αύριο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στην έκδοση των 4 ευρώ.

Το ORIGINAL SIN είναι διασκευή του βιβλίου μυστηρίου του Cornell Woolrich "Waltz into Darkness". Αρχές του 1900. Τοποθεσία: Κούβα. Ο ευκατάστατος έμπορος καφέ Luis Vargas γνωρίζει μέσω αγγελίας την πανέμορφη Αμερικανίδα Julia Russell και την ίδια μέρα κιόλας την παντρεύεται. Χωρίς να γνωρίζει τίποτα για το ποιόν της, θα της προσφέρει απόλυτη πρόσβαση στις καταθέσεις της τράπεζας και της καρδιάς του.

Πριν προλάβει όμως να χαρεί την κοινή τους ζωή, τα πάντα θα καταρρεύσουν όταν η μυστηριώδης γυναίκα του θα εξαφανιστεί μαζί με τις καταθέσεις της τράπεζας. Η αρχική απόγνωση θα γίνει οργή, αλλά το ανεξέλεγκτο πάθος δε θα σταματήσει ούτε στιγμή να τον τυφλώνει. Με την βοήθεια ενός ντεντέκτιβ θα την αναζητήσει και έτσι θα ξεκινήσει μια μικρή προσωπική οδύσσεια με άγνωστη έκβαση.

Μιά απλά καλή ερωτική ταινία με ένα δίδυμο (Αντόνιο Μπαντέρας-Αντζελίνα Τζολί) απόλυτα ταιριαστής χημείας. Σκηνοθετεί ο (και ηθοποιός) Μάικλ Κρίστοφερ

Στο AMEN του Κώστα Γαβρά βλέπουμε δύο συστήματα: Τη ναζιστική μηχανή - το Βατικανό και τη Συμμαχική διπλωματία. Και δύο άνδρες να αντιμάχονται τα συστήματα από μέσα.

Από τη μια μεριά, ο Κουρτ Γκερστάιν, υπαρκτό πρόσωπο, χημικός και αξιωματικός των Ες Ες. Προμηθεύει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φονικό Zyclon B, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει τα εγκλήματα, ενημερώνοντας τους Συμμάχους, τον Πάπα και τη γερμανική εκκλησία, ρισκάροντας την ασφάλειά του και αυτή της οικογένειάς του.

Από την άλλη, ο Ρικάρντο, ένας νεαρός Ιησουίτης, φανταστικός χαρακτήρας, που ενσαρκώνει όλους τους κληρικούς που είχαν το σθένος να αντιταχθούν στην αγριότητα, πληρώνοντας συχνά το θάρρος τους με τη ζωή τους.

Αυτούς τους αναρίθμητους κληρικούς, γνωστούς και ανώνυμους, που πολύ απλά δεν συμβιβάστηκαν με την σιωπή των ιεραρχικά ανωτέρων. Κάποιοι σταυρώθηκαν και κάποιοι ένιψαν τας χείρας τους.

Ο Κώστας Γαβράς δεν συνηθίζει να μασά τα λόγια του. Η ταινία και η αφίσσα της προκάλεσαν αντιδράσεις σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Έξοχος ο Μάθιου Κάσοβιτς στο ρόλο του Ιησουίτη ιερέα.

1 comments:

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2008 στις 5:08 μ.μ.  

Πλιζ, μην αμερικανοποιείτε τα ονοματα. Δεν είναι Μάθιου Κάσοβιτς, αλλά Ματιέ Κασοβίτς

  © Blogger template Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP